За насЗабележителностиЗапитване

Почивка около София!

Ако не ви липсва желание за почивка около София можете да заповядате в нашия комплекс.

Комплекс Горочевци – междуградски асфалтов път на 21 км югозападно от гр. Трън в китна местност между Земен и Трън. Разстоянието от София до комплекса е 95 км. При нас ще може да се насладите на девствена природа и приятна почивка с всички удобства, както за семейства, така и за групи. В механата ще Ви нагостим с традиционни български ястия след приятна разходка в околностите, осеяни с редица забележителности от старо и по-ново време.
Комплекс Горочевци е разположен на тихо и е заобиколен от голяма градина. Той предлага барбекю, безплатен частен паркинг и детска площадка. На разположение е и сезонен открит басейн.

Помещенията за настаняване в Горочевци разполагат със самостоятелна баня с душ, сателитна телевизия и тераса. Входовете са отделни, а суитите са с кът за сядане с диван.

Хотелът разполага с а-ла-карт ресторант с камина и лятна тераса, в който се сервира традиционна българска кухня. Всеки ден се предлага закуска с домашно приготвени местни продукти. Освен това хотелът предлага обща напълно обзаведена кухня и обща пералня, които гостите могат да ползват.

 

Условия за деца:

  • Деца до 6 годишна възраст се настаняват безплатно при родителите си.
  • Деца до 12 годишна възраст настанени при родителите си заплащат 50 % от цената.
  • деца над 12 години заплащат 75 % от ваучера и настаняването става в апартамент.

Напускането е до 12:00, затова имате възможност да се насладите на още една чаша кафе.

Времето в Трън

За добрата почивка е нужен и добър план. След като сте избрали Комплекс Горочевци следва да се подготвите и запознаете с прогнозата за времето в Трън.

Туризъм около София

Ако искате да си направите екскурзия около София, и да разгледате интересни места, разгледайте предложенията в Близост до Комплекс Горочевци:

Къде да отидем около София?

Mузей на киселото мляко

Това невероятно място се намира в с. Студен извор, Община Трън. Разположен е в къща на 2 етажа, в централната част на селото, близо до бащината къща на д-р Стамен Григоров.
На първия етаж се помещава битова стая, която разкрива традиционната вътрешна уредба на една типична българска къща, от средата на 19 век. На втория етаж са разположени библиотека и изложбена зала.
В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко. От първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония, преди няколко години.

В изложбената зала е представен макет, който подробно показва получаването на сурово мляко, промишленото производство на кисело мляко и реализацията на готовия продукт, в търговската мрежа. На стените са окачени информационни табла, които описват историята на киселото мляко; домашното подквасване и занаятчийското производство на кисело мляко; промишлените технологии за получаване на кисело мляко; хранителната, и биологичната стойност на българското кисело мляко.
Музеят е тържествено открит на 29 юни 2007 г. По случай откриването на музея, в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема „Киселото мляко – българското име на дълголетието“, и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.

Ждрелото на река Ерма

Комплекс Горочевци – Трънско ждрело 28 километра.
Ждрелото на река Ерма или т.нар.Трънско ждрело на  намира на 80 км. западно от София и на 3 км. от град Трън. Дължината на цялото ждрело на Ерма е около 100 м, а ширината му в най-тясната си част е около 5 метра. В най-ниската част, до нивото на реката, разстоянието между двете скали достига едва  3-4 м. Отстрани се издигат стръмните скали на Жилав камък на юг и Църквището на север. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150-200 метра.

Ерма е река, която протича през територията на Сърбия и България. Извира от Власинското езеро до с.Клисура в Сърбия. На българска територия навлиза в района на с. Стрезимировци, протича през Знеполе, минава през гр. Трън и напуска България с живописно ждрело при с. Петачинци. Цялата й дължина е 65 км, а ждрелото се е образувало в 25-ти километър. Навлизайки отново на сръбска територия, реката образува красив каньон край Погановския манастир. Влива се в р. Нишава, чийто ляв приток е.

От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина около 13 км. Изградена е през 2003г. по инициатива на БАСЕТ (Българска асоциация за селски и екотуризъм). За да изминете цялата пътека ще са необходими около 8 часа. По време на този поход ще преминете през опасен дървен мост, който на пръв поглед изглежда страшен, но е изключително красиво, когато стигнете до средата на моста. Имате чувството, че течението на реката ще повлече и вас. Реката е изключително бурна и шумна. Следва тунел в скалата, който е изкуствено прокопан и свързва град Трън със село Банкя.

Екопътеката продължава да се ниже по равни и стръмни участъци.
Когато Алеко Константинов посетил Трънския край възкликнал: „Швайцария!!!“
По скалите на Ждрелото на река Ерма са прокарани над десет алпийски катерачни маршрута, което е предпоставка тук често да идват любители катерачи, както и професионалисти. Тук се организират алпиниади, а в края на месец май се провежда алпийската среща „Купа Трънското ждрело”.
Ждрелото на река Ерма е обявено за природна забележителност и защитена територия през 1961г. и е част от 100-те национални туристически обекта.

Музей на керамиката – Бусинци

Музеят представлява средно голяма къща, където са изложени голяма част от съхранените ръчно изработвани съдове. Също така в музея има малко хранилище, в което се съхраняват още интересни керамични предмети. Всеки посетител има възможността да разгледа изящните изработки, както и да се наслади на красивите багри. Всички, ръчно изработвани съдове са били майсторски украсявани и все още впечатляват посетителите с красивите си разцветки. Все още към музея има човек, който ще ви разведе в малките стаички и ще ви запознае с историята на майсторите, както и с техните изобретения.

Характерните цветове за бусинската керамика са жълтият, зеленият и виненочервен – т.нар. есенна гама. Навремето бусинските майстори са използвали за оцветяването местни руди и растения. Всеки майстор е имал свои рецепти за багрене, смесване на глината и за изработката на съдовете. Тук можете да видите типичните бусински “оканич `ета – малки стомни за вино и ракия, украсени с пластични фигурки. Носели ги, когато отиват да канят (да `окат) кума и други гости на сватби и празненства. Някога майсторите са изработвали над 100 вида трапезни съдове от глина.

В музея могат да се видят съдове, изработени още през ХІХ век, и да се проследи как местната грънчарска традиция се развива чак до съвременното изкуството на художници-керамици.

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение