За хотелаГалерияЗапитване

Информация

Хотел „АНА ПАЛАС“ е разположен в непосредствена близост до брега на Дунав в самото сърце на града.Интериорът на хотела пресъсъздава класическия облик на аристократична русенска къща от края на 19 век. От терасите му се разкрива красива панорама към европейската река. Хотелът предлага общо 24 стаи и 6 апартамента. Стаите с две легла са 19, а с 1 легло – 5.
Гостите на хотела могат да избират между два малки апартамента с две легла, един мансарден апартамент със спалня и 3 VIP апартамента също със спални, като единият е с тераса с изглед към Дунава, другият със зимна градина към спалнята, а третият с панорамна гледка към реката. Апартаментите на „АНА ПАЛАС“ са уникално съчетание от стария Русе и новия свят. Обзаведени с мебели, характерни за русенските къщи от края на ХІХ век, с реставрирани автентични сто и двадесет годишни гардероби и кахлени печки. Всички стаи и апартаменти са с централна климатизация, оборудвани с телевизор, кабелна телевизия, интернет и мини бар.

Ресторант

Ресторантът на хотел „АНА ПАЛАС” ще ви очарова с изисканата си атмосфера и отлично обслужване. Разполага с четири зали с 80 места и предлага традиционна българска и европейска кухня. Таваните във всяка зала са изрисувани с красиви стенописи, а в един от салоните има типични за русенските къщи от ХІХ и началото на ХХ век алафранги. Автентичната атмосфера и кулинарното майсторство допълват истинското удоволствие от престоя в „АНА ПАЛАС”. Ресторантът е подходящ и за служебни обеди, вечери, фирмени тържества, приеми, коктейли и семейни тържества.
По предварителна заявка организираме романтични вечери в хотелските апартаменти. Лятната градина е със 70 места и е с прекрасен изглед към река Дунав. Атмосферата й се допълва от архитектурния ансамбъл на съседните сгради, всички паметници на културата. Елегантният лоби бар предлага 50 места и е идеалното място за любителите на изискани напитки.

История

Oще преди Освобождението гъркът Дина Бебис пристигнал в Русе да търси препитание. Той започнал работа като хамалин на русенското пристанище. Бебис притежавал вродена предприемчивост. Благодарение на нея и на изключителното си трудолюбие за кратко време се превървал в един от крупните търговци на жито в града. Скоро в Русе се заселил и брат му Зисо, с когото заедно започнали да извършват и банкови операции.

Двамата братя натрупали сериозно състояние и през 1888 година възложли на архитект Валсамаки проектирането на жилището си. Масивната сграда била построена още същата година. Архитектът лично поканил двама художници да декорират с пищни фрески интериора. Забележителен бил и монтираният в приемния салон полилей. Изработен в чужбина от лят бронз, той бил обогатен от медальон с женска глава, стилизирани цветя и птици.

Десет години по-късно Дина Бебис предоставил част от къщата за нуждите на Главното предприятие на ЖП линията Русе-Горна Оряховица, в което основни инвеститори били прочутите русенски банкери и предприемачи братя Симеонови. Около 1906 година антигръцките настроения в града принудили Зисо Бебис да повери семейните ценности и фирмените пари на тогавашния градоначалник Иван Ковачев, негов добър познат. Когато всичко се нормализирало Ковачев отказал да върне повереното. Зисо се видял опозорен и разорен. Това го довело до самоубийство. Дина не можал да понесе тежката загуба от смъртта на брат си и продал къщата още преди да се изсели от града. Новият стопанин, австриецът Хуго Шоберман бил собственик на модерните градски таксита. Пиацата на неговите коли била пред Доходното здание. Русенци нямали много вяра на новите возила и предпочитали да ползват услугите на “Шаркет-Арабасъ” за превоз с конски коли. За да докаже сигурността на такситата си, Шоберман се възползвал от замръзването на река Дунав и преминал с едно от тях по леда до отсрещния румънски бряг. Екстравагантната реклама спечелила доверието на гражданството. Той обаче не успял за дълго да задържи разкошната си къща. Една нощ през 1910 година играл на покер с индустриалеца Петко Хаджи Петков. Първо голяма сума пари загубил Петков. За това в играта се намесила съпругата му, която била доста добър играч. Късметът бил на нейна страна и Хоберман загубил спечеленото. Играчите се договорили за решително, последно раздаване, с много висока миза. Шоберман заложил красивата си къща, а Петков красивата си жена. Спечелил индустриалецът.
През следващата година къщата последователно сменя стопаните си. Първо в нея се помещавало Италианското консулство, после Австроунгарското, а най-продължително време я стопанисвало Румънското консулство. От 1925 година се използвала за нуждите на Историческия музей, а по-късно от Ловно-рибарското дружество. През 2001 година на търг е купена от собственика на фирма “АЕРИ-44” Иван Добрев Милев. Ремонтно-реставрационните работи започват още през септември, същата година.

Хотел “АННА ПАЛАС” отваря врати на 9 април 2003 година.

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение